TwitterFacebook

Technológia

 • Technológia
  A téveszmék eloszlatására

  Az általunk készített lépcsők speciális vasbeton lépcsők. A cementkötésű építőanyagok közül mind az adalék szemnagysága, mind a fajlagos cementtartalom alapján az armocementhez (ferrobetonhoz) áll legközelebb. Azért tarjuk fontosnak kihangsúlyozni ezt, mivel sokan a gipsz szó hallatán azonnal a gipszkartonra asszociálnak, de ez téves gondolat! Sokan találkoztak már gipszkartonnal és talán még emlékeznek rá, hogy mennyire könnyen alakítható, a hétköznapi fúrók helyett speciális fúrót igényel, illetve speciális tiplit alkalmaznak benne. Elfelejtik azt a gipsz kategóriát, amit gyakran használtak a gyógyászatban a törések gyógyulási időszakban történő rögzítésére, pedig ha erre visszaemlékeznek, akkor bizony egy rendkívül erős anyag kell, hogy eszükbe jusson.

  A technológia során mi valahol a kettő közötti keménységű gipsz elemeket használunk. Azonban a teherhordó szerkezet nem ebből épül fel, hanem statikailag méretezett vasalással legalább C 12-4/ F minőségű dermesztett homokbetonból. Fontos műszaki paraméterként megemlítendő, hogy a beton egyedi méretezés szerinti 3-8 mm-es vasalással, 25-40 mm szerkezeti vastagsággal készül, igazodva a megvalósítandó szerkezethez. A gipsz elemek tulajdonképpen olyan speciális zsaluzatként szolgálnak, melyek nem kerülnek az építés végén elbontásra. Ez a külső borítás viszont rendelkezik a korábban már említett gipszkarton azon kedvező tulajdonságaival, melyek alkalmassá teszik arra, hogy könnyen – egyszerű felületképzéssel, -kezeléssel – bármely beltérben ( legyen az egy családi ház, lakás, galéria,stb. ) esztétikus megjelenés kialakítását érjük el.

  A találmány forradalmi újítása abban rejlik, hogy a zsaluzatként, borításként használt gipsz elemek ( természetesen speciális előállításuk és anyagszerkezetük révén ) a közéjük öntött betonból, a beton tömörítéséhez szükséges mértékben, a szükséges többlet vízmennyiséget elszívják. A speciális anyagszerkezet azonban a víz ütemezett és egyenletes visszapótlását is megvalósítja. Tulajdonképpen a mindenki által ismert „a betont locsolni kell!” tényt valósítja meg automatikusan. Teszi mindezt a felhasznált anyagok különleges volta miatt 48 órán belül.

  A megépített több száz lépcső és egyéb szerkezet lehetőséget biztosított számunkra, hogy sokféle anyaggal dolgozzunk. Hosszú ideje azonban már csak az általunk legjobbnak ítélt márkák meghatározott termékeivel dolgozunk, legyen szó akár gipszről, akár cementről. A RIGIPS és a HOLCIM gyártók termékei mellett tettük le voksunkat. De úgy, ahogy az alapanyagokban is ragaszkodunk a minőséghez, úgy a munkáink során is ezt tesszük, ezért a kiváló szerszámairól/gépeiről híres MAKITA gyártó gépeit használjuk.

Az építési technológia részei

 • A gipsz zsaluzóelemek előregyártása

  Ebből Önök gyakorlatilag csak annyit érzékelnek, hogy amikor a kollégáink megjelennek az építési területen, akkor ezen (előre legyártott) elemeket viszik a helyszínre és ebből alakítják ki a helyszínen a megtervezett lépcsőt, galériát, födémet.

  Maga a tényleges szerkezetépítés

  Az elkészült táblákból függőleges és vízszintes elemeket állítunk össze műanyag távtartó betétek alkalmazásával, de ezek a távtartók adják a vasalás pontos helyét, szerkezeten belüli rögzítését is. (Tulajdonképpen felépítjük azt a szerkezetet, amit a következő lépésben betonnal öntünk ki.) A statikai megfelelőség miatt természetesen elvégezzük a bordák vasalását (megkapja a tartószilárdságot adó vasszerkezetet a lépcső) majd úgynevezett „folyós konzisztenciájú” homokbetonnal öntjük ki a szerkezetet.

Előnyök

 • A gipszbetonlépcső előnyei:

  • kombinálja a hagyományos vasbeton lépcső tarósságát
   a vasszerkezetek alakíthatóságával
  • könnyebb, mint a hagyomásnyos lépcső,
   így nem terheli az épület szerkezetét feleslegesen
  • akár 48 órán belül elkészül
  • a harmadik napon már burkolható
  • törmelékmentes építési technológia
  • könnyen felületkezelhető
  • festhető
  • tapétázható
  • bármilyen burkolattal ellátható( fa, kő, textil )
  • igény esetén korlátépítésre is alkalmas